Välkommen Benny!

Det var inte länge sedan som alla som har webbplatser med WordPress fick uppdatera dem – men nu är det dags igen. Benny är här och ger oss en hel del nyheter. Benny är nämligen namnet på WordPress 4.0. Namnet är taget efter Benny Goodman och är ett sätt att hedra denna unika och otroliga jazzlegend.

Är det då bara ett ytterligare steg efter 3.9? En enkel uppdatering med små justeringar? Nej inte riktigt. Det känns som att det är lite mer denna gång. Men man ska inte ropa hej förrän installationen är installerad och framförallt testkörd några veckor.

Några nyheter är:

Se det direkt

I 3.9 kunde man klistra in en inbäddad Youtube film men man var tvungen att klicka på ”se sidan” eller ”Förhandsgranska ändringar” innan man kunde se hur filmen presenterades på sidan. Jobbar man mycket med film på sidan kunde detta vara riktigt enerverade. I 4.0 slipper man detta moment då filmen direkt presenteras i ”Visuellt läge”. En klar fördel som både gör det enklare och snabbare att hantera videoklipp. Det blir alltså lika som bildhantering har varit länge. Detta gäller även tweats och andra media som tidigare bara visats i koder.

För fullständig lista på vilka inbäddningar som går att göra – se denna sida.

Hitta rätt Plugin

Plugin är nästa A och O för att kunna göra en sida snygg, effektiv och funktionell. Men vilket ska man använda. Det är lätt att fastna i gamla hjulspår och hålla sig till de säkra korten. Nu blir det däremot lättare att hitta, jämföra och läsa om de olika plugin som finns att tillgå.

Media biblioteket

Att inte media biblioteket har uppdaterats och förändrats förrän nu är egentligen konstigt. Man får inte speciellt bra överblick med det system som finns idag men troligtvis blir det betydligt bättre med 4.0. Man ser då alla bilder i biblioteket likt man ser bilder i utforskaren på datorn. Stora tydliga bilder vilket ger en större överblick. Att ladda upp filer blir också något enklare även om det inte varit svårt tidigare.

Flexibel Toolbar

För att lättare få överblick över text och bild är verktygsfältet flexibelt. Det betyder att arbetsytan blir större om man har detta behov. Detta samtidigt som man hela tiden har tillgång till de viktigaste formateringsverktygen.

Av dessa förändringar tycker jag nog att de nya funktionerna kring inbäddningar är den betydligt bästa. De andra är positiva men jag tror nog att denna kommer spara mig mest tid och energi. Men med tiden kanske jag ändrar mig och kanske anser att media bibliotekets ansiktslyftning var det bästa som hände när Benny såg världens ljus för fösta gången. Det återstår att se.

Se mer i denna video.

Arif Kurbanov

Arbetar dagligen med sökmotoroptimering och har som mål att hjälpa webbplatser att ranka bättre i Google. Kontakta mig

Lämna en kommentar