Magnus Bråth – Jag är skyldig!

Jag erkänner – Jag sitter på ”kammaren och filosoferar”, jag är man och det kan se ut som att jag inte testar de teser jag lägger fram i bloggen. Dessutom tycker jag att filosoferandet kring SEO som jag till viss del håller på med är något intressant och inte speciellt ”farligt”. Det är en del av min stil. Så visst är jag en av de som Magnus Bråth vänder sig till i sitt senaste blogginlägg. Men att denna stil skulle vara farlig – till och med väldigt farlig som han säger – håller jag inte med om.

Jag följer en hel del SEO-bloggar. En del väldigt frekvent och andra går jag bara in på då och då för att se om det skrivs om något intressant. Att läsa flera bloggar gör att man får flera olika perspektiv på saker. Dessutom kan jag få inspiration, fakta och diskussionsunderlag. Personligen (men det är en helt egen smaksak) tycker jag att många fastnar i att presentera fakta. Svart och vitt, rakt upp och ned. Jag började själv mitt bloggande med inlägg som ”Vad är SEO”, ”Nyckelord är din bästa vän” och ”Dags att sätta titel”. Inlägg som du kommer kunna hitta varianter på hos mängder av SEO-bloggar.

Visst, som Bråth även säger så finns det EN sanning gällande sökmotoroptimering. Men som jag visar i min lilla egna SEO-serie om ”Olika SEO” så kan man se på denna sanning från helt olika håll. Många gånger är inte ett synsätt eller kanske snarare betraktningsvinkel sämre än den andra.

Det finns framförallt två orsaker till att jag tycker att man ska vädra sina tankar och idéer. Detta även om man inte har för avsikt att testa dem. För det första – varför uppfinna hjulet två gånger. SEO-forum är exempel på ett perfekt ställe där många slänger ut sin idé varpå någon svarar att de redan testat detta med följande resultat.

Men framförallt handlar det om att våga tänka utanför boxen. En vän var på en ”Idétävling” för några år sedan där de under 24 timmar skulle komma fram till en lösning på ett problem för ett företag. Laget fick i uppdrag att klara flera delmoment och hade även en coach som ibland besökte dem under deras arbete. Vid ett tillfälle säger coachen – Vad är det absolut konstigaste och absurda som ni skulle kunna tänka er i denna situation? När svaret kom (efter en stunds betänketid) replikerade coachen – Bra, låt en av idéerna vara denna. Ni kommer inte landa där – men ta inspiration därifrån.

Det här utspelade sig för ca 6 år sedan men är något som legat kvar i mitt bakhuvud. Ha testprojekt och testa dina galnaste idéer men lek även med tanken, bolla idén med andra och låt inte begränsningar hela tiden sätta upp ramar för vad som ska göras och inte. Detta även om du inte har möjligheten att testa din idé.

Så jag kommer inte att följa ditt råd att ”Pröva dina teorier istället för att vädra dem”. Jag kommer att fortsätta vädra teorierna. Jag kommer även att fortsätta lyfta upp andras åsikter och ibland till och med ställa dem mot varandra.

Jag vill även tillägga att jag verkligen ser upp till Magnus och framförallt för att han skriver så mycket om sökmotoroptimeringen på nätet. Han delar med sig av kunskap verkligen tillför utvecklingen för mitt eget SEO-arbete. Hans blogg är även den jag alltid läser.

Om du som läser detta inte håller med mig eller om du håller med mig spelar för mig inte så stor roll. Jag skriver för att jag tycker det är roligt och försöker vrida och vända på saker från olika håll. Detta som ett komplement till ett flertal andra SEO-bloggar som presenterar sanningen på ett tydligare sätt. Förhoppningsvis kan vi komplettera varandra – det är i alla fall så jag ser på det.

Arif Kurbanov

Arbetar dagligen med sökmotoroptimering och har som mål att hjälpa webbplatser att ranka bättre i Google. Kontakta mig

2 svar på ”Magnus Bråth – Jag är skyldig!”

 1. En fördel med att vädra sina idéer är att man kan väcka andras lust att testa dem. Om någon blint väljer att testa den vädrade idén i skarpt läge med en sajt som drar in mycket pengar är det dennes problem.

  Så länge den som vädrar idéerna är tydlig med det, eller ännu hellre att den som läser vet vad den gör, ser jag inga stora problem med spekulerandet.

  Svara
  • Håller med dig helt. Det är självklart stor skillnad på att säga “så här är det” och uppmana folk att göra på ett viss sätt mot att leka med tanken och spekulera för att skapa idéer och diskussion.

   Förhoppningsvis förstår de flesta att min blogg ligger i den andra kategorin.

   Svara

Lämna en kommentar