Vad är WordPress?

WordPress är troligtvis världens vanligaste system för att bygga hemsidor. Tidigare behövdes speciella hemsideprogram och de som byggde webbplatser kunde skriva ihop dem med html-koder som inte många andra förstod något av. Men allt ändras med tiden och även detta. Idag kan nästan vem som helst skapa en mycket snygg webbsida och lägga upp nyhetsinlägg via mobilen eller uppdatera texter på några sekunder.

WordPress kan liknas med operativsystemet Android som bland annat finns på alla Samsungtelefoner. Dessa smartphones är extremt enkla att använda. Man kan bygga upp utseendet själv genom att flytta ikoner och lägga in egna widgets. Dessutom kan vem som helst programmera en egen app som går att använda på operativsystemet Android.

Precis på samma sätt fungerar WordPress fast i detta fall för de som bygger webbplatser. Det kan ses som ett bakomliggande operativsystem som gör det extremt enkelt att bygga upp utseendet på webbplatsen genom att flytta text och lägga in widgets. Utöver det kan vem som helst programmera plugin som sedan går att använda på webbplatsen.

Det som krävs är att man har en egen domän och att WordPress är installerat på denna. Den som inte vet hur man installerar WP kan ringa sitt webhotell som gärna hjälper till med detta, alternativt fråga någon kunnig person i vänkretsen. För i jämförelse så är installationen lite krångligare än att sedan bygga sidan via WordPress.

WordPress och SEO

Den stora fördelen att jobba med WordPress om man vill optimera sin sida på Google är dess flexibilitet. Bland annat finns en rad olika plugin att ladda hem som är speciellt tillverkade för att underlätta för användarna i optimeringen. Här kan exempelvis All In One SEO-pack nämnas.

Men för den som inte använts sig av WordPress tidigare skulle jag rekommendera att de inte börjar med att installera flertalet plugin utan istället lär sig hur systemet är uppbyggt. Man kan med fördel gå igenom de flikar som finns att välja mellan med bland annat hur man lägger upp en ny sida, ett nytt blogginlägg eller hur man laddar upp bilder.

En annan fördel är att man kan växla mellan Utseendeläge och HTML-läge. I början när man bygger hemsidor med WP använder man enbart utseendeläge. Det betyder att man ser sidan precis som den ser ut. Du lägger in bilder och text och bygger sidan precis som om du skulle ha gjort i det i Office Word. När du sedan lärt dig grunderna och vill lära dig mer avancerat kan du växla till HTML-läget. Här finns möjligheten att själv lägga koder precis som hemsidor tidigare byggdes – med Htmlkod. Vilka tillfällen man bör göra detta kommer jag till i senare inlägg. Nu vill jag bara presentera WP och grunderna i detta.

WordPress – De viktigaste funktionerna

Inlägg – Skapa eller redigera de blogginlägg du vill ha på sidan

Media – Ladda upp bilder och annan media som sedan kan användas i blogginlägg eller på sidor

Sidor – Skapa eller redigera sidor och undersidor

Utseende Teman – Välj tema på webbplatsen. Detta innebär en mall som webbplatsen sedan kommer att följa. Detta både gällande färger, former och textstil. Det går visserligen att ändra något på detta men sök ett tema som i grunden känns relevant till ditt innehåll.

Utseende Widgets – Välj vilka funktioner som ska finnas på webbplatsens widgets (sidomeny). Det kan exempelvis vara ”Senaste inläggen i rubrikform”, ”Kalender”, ”Senaste kommentarerna” eller ”Länkar”.

Utseende Menyer –Välj vilka av dina sidor som ska vara synliga i menyn. Ibland blir de automatiskt synliga medan det i andra teman måste markeras under denna flik.

Inställningar Allmänt – Fyll i Titel och Description (Slogan). Mycket viktigt för SEO

Under inställningar finns även en rad saker som jag tycker man bör ställa in innan man börjar jobba med sin webbplats. Men mer om detta senare. Förhoppningsvis har jag presenterat WordPress så pass bra nu att du vågar dig på att testa detta system när du ska bygga din hemsida. Inom en timme är du så insatt att du kan göra en riktigt snygg webbplats. Lägg sen en timme till och du kan allt om plugin, kommentarsfunktioner och ytterligare inställningar.

Arif Kurbanov

Arbetar dagligen med sökmotoroptimering och har som mål att hjälpa webbplatser att ranka bättre i Google. Kontakta mig

Lämna en kommentar