Gserp blir Wincher

Om du inte vet var du ligger på serpen så vet du inte Gserp går till gravenheller hur du ska jobba vidare. Med andra ord ska du ha stenkoll på utvecklingen. Har du en färdiglanserad webbplats är en rekommendation att du bara gör små förändringar per gång och sedan väntar ca en månad. Då är det lite lättare att se vad det ger för utslag på rankingen. Nu får man visserligen komma ihåg att det finns yttre saker som påverkar rankingen också så som konkurrenter och en inte allt för enkel och stabil sökmotor…

Gserp går till graven

Har själv använt Gserp länge vilket är ett lysande program för att ha koll på läget. Fördelen var att man kunde ha mängder av sökord inlagda, att man såg dess historia och att man kunde få ”alerts” beroende på de regler man lade in. Jag skriver att fördelarna ”var så” inte för att Gserp lägger ner sin verksamhet utan för att de valt att satsa framåt. Men det innebär också att de börjat ta betalt för sina tjänster. Under några veckor har flera användare på Gserp automatiskt konverterats till wincher.com. En sida som enligt personerna bakom Gserp ska ha samma funktioner men med ett bättre gränssnitt. So far so good. De kommer även börja ta betalt för sin tjänst. Det kan jag acceptera. Ingen ska behöva arbeta gratis. Men vilket pris är jag beredd att betala för att ha koll på mina sidor? Inte vad Wincher tar iallafall.

Wincher går till graven – för mig

Priset är 4 Euro per domän och sedan 0,5 Euro per sökord. * Per månad. Har man en enda domän och några sökord så blir det inte mycket men få som ser SEO som lite mer än bara amatörmässigt hobby jobbar med få sidor. Jag vill ha koll på sökorden på alla mina sidor. Även satelliterna. Nu är det inte lika viktigt med satelliterna men jag tror på Bråth som nämner i Guldläge på nätet att det är bra att få länkar från sidor som rankar på det ord jag själv vill ranka på. Så då ser jag till att satelliterna gör detta. Dumt att chansa när man bygger långsiktigt.

Så om man nu har 10 sidor och varje sida har 5 nyckelord skulle detta kosta 40 Euro plus 25 Euro dvs 65 Euro i månaden. Det är ca 600 kronor. Så fort man börjar lägga till ytterligare domäner eller sökord kommer sedan priset att öka.

* Den 30 juli 2014 har Wincher ändrat sin prismodell, 6 Euro för första domänen och 2 Euro för tillkommande domäner. Sökorden är kostnadsfria.

Alternativ:

Så då har jag börjat titta på lite alternativ. Välj själv vad som passar dig. Jag har i alla fall min favorit klar.

SEO SERP Mojjo – En app som fungerar snabbt och smidigt. Kostar 30 kronor om man vill ha pro versionen. Det är småpengar så det kan man lägga ut även om det enda man egentligen får är att den uppdaterar sig själv. I annat fall får man gå in på appen och klicka på uppdatera en gång per dag. Fördelen är att man får snabb överblick över alla domäner. Nackdelen är att man bara ser hur man ligger till för tillfället. Någon historia finns inte att se.

SEO Serp App – Min nya favorit. Gserp var rätt krånglig att använda på mobilen så när jag började använda Serp App insåg jag det var behändigt att snabbt kunna kolla rankingen mobilt istället för att göra det via datorn. Fördelen är alltså att man snabbt får se rankingen. Dessutom kan man se historia över de olika sökorden. En sak som jag även gillade med Gserp var att man kunde se gällande Serp på sökordet. Det kan man även göra i appen. Utöver det bjuder SEO Serp App på ett analysverktyg som faktiskt är riktigt okej. Man får exempelvis se när Google senast besökte sidan, dess Page Rank och IP-adress. Har blivit min favorit bland apparna.

Appen kostar 50kr och det är den värd lätt.

Ranktracker – Funkar fint som program på datorn men har sina nackdelar. Fungerar som Gserp men har sämre gränssnitt. Dessutom måste man uppdatera själv varje gång man vill se sina placeringar. Det är en stor nackdel men i övrigt fungerar programmet helt okej. Programmet nås online och är gratis.

Så vad får man inte?

Sökmängd – På gserp kunde man se antal sökande per sökord. Det var bra – men väldigt ofta missvisande om man dubbelkollade mot adwords.

Alerts – Har inte hittat någon alerts-funktion på apparna.

Men jag sparar hellre 600 kr i månaden och använder dessa alternativa program än att betalar till wincher. Så tack och hej säger jag till gänget bakom Gserp. Det var trevligt så länge det varade.

Arif Kurbanov

Arbetar dagligen med sökmotoroptimering och har som mål att hjälpa webbplatser att ranka bättre i Google. Kontakta mig

2 svar på ”Gserp blir Wincher”

  1. Kul att du skriver om Wincher! Precis som du skrev var våra initiala priser i överkant vad användare tyckte det var värt. Vi beslutade oss snabbt att byta betalmodell och är nu troligtvis det billigaste ranking verktyget i sin klass.

    Man betalar per domän och sökord är gratis.

    5 domäner med obegränsat antal sökord 14 EUR / mån.

    Svara
  2. Tack Arif för artikeln! Jag var själv användare av gserp och var jätte nöjd. Google Analytics känns krånglig helt enkelt. Fint att Kim återkopplade med de nya användarvänliga :) priserna på wincher, ska undersöka saken och eventuellt återkoppla!

    Svara

Lämna en kommentar