Artikelkatalog – För ägaren

Det är lätt att hitta artiklar på nätet som behandlar fördelen med att lägga upp artiklar på artikelkataloger. Man lyfter fram att det är ett snabbt och gratis sätt att få artiklar (och länkar) publicerade för att öka länkkraften till sin sida. Det är sant även om ett visst varningens finger bör höjas kring dessa. Ta länkar från dem men gör det med måtta. Spä ut din länkprofil men jobba inte enbart med artikelkataloger. Håller med Bråth då han i en bloggpost nämnt att han enbart länkar med exakt domännamn och inte med nyckelord på katalogerna.

Däremot är det få som skriver om fördelen att äga och driva en artikelkatalog. Själv driver jag byggartiklar.se som är en artikelkatalog som specialiserat sig på artiklar inom bygg. Att ha en riktad artikelkatalog har sina fördelar då det ger extra relevanskraft till de byggsidor jag länkar till från katalogen. Att däremot hålla den riktad är inte helt lätt. Ska man godkänna artiklar om inredning, om skyddskläder, om att finansiera sitt bygge osv? Är inte helt säker på var jag drar gränsen än. Det är ju trots allt ett relativt nytt projekt som ska få mogna under tidens gång.

Men varför? Varför lägga ner tid och pengar på att driva en artikelkatalog där folk får lägga upp gratis artiklar. Vad tjänar jag på det? Exakt hur jag kommer använda min katalog har jag inte landat i helt ännu men här kommer några vägar att gå.

Adsense

Genom att lägga adsense på sidan får man in en viss inkomst. Ju fler artiklar desto mer adsense. Ju mer adsense desto mer pengar på mitt konto. Det är visserligen sant men för att vinsten från adsense ska överväga arbetet behöver man jobba länge (mycket länge) med en katalog. Det handlar om att hålla den uppdaterad med starka länkar, att se till att alla artiklar uppfyller kraven och så vidare. Har en vän som har en katalog som har ca 150 artiklar. Han drar in ca 100kr i månaden på adsense. Så nej – det är enbart få som kan gå denna väg. Läste någonstans att han som driver hälsoartiklar drar in ett femsiffrigt belopp på sidan per år. Det kan låta mycket men titta in på den så ser du varför. Här är det över tusen artiklar och en mycket fint upplänkad sida. Han har jobbat hårt för att komma dit han idag är.

Affiliate

Med affiliate finns chansen att tjäna större pengar än adsense. Detta om man lyckas med annonseringen. Har hört om de som testat detta och alla är överens – det är inte värt det. Att lägga upp relevanta banners på varje inlägg tar tid. Sedan måste man byta ut dem varje gång programmet läggs ned. Utöver det är det få som klickar in sig på dessa banners då den fakta de söker på artikelkatalogen inte behöver resultera i att personen vill köpa något. Säger nej här också alltså.

Satellit

Genom att många lägger in gratis artiklar på sidan blir den starkt relevant gällande byggsektorn. Lägger jag sedan in en artikel med länk till något av mina byggprojekt får jag länkkraft med stark relevans. Visst, jag behöver länka upp sidan själv men många gånger kan det komma lite extra länkar till sidan från folk som vill ge sin artikel mer kraft. Jag fixar länkningen – andra står för textmassan. Som ett komplement mot andra satelliter kan detta funka. Men inte något man enbart ska luta sig mot.

Länkvänner

Detta är en punkt som inte många tänker på men som jag sett andra använda sig av. Karl Wallin som driver artikelexpressen var den första som jag såg utnyttja denna möjlighet. När man registrerar sig på en artikelkatalog uppger man en mailadress. Det är till denna adress som mail går ut till när artikeln blir publicerad. Nu är det inte alla som har automatiskt utskick men det uppskattas. Oavsett så kan ägaren spara alla mailadresser. När man sedan är behov av länkbyten kan man skicka ut ett massmail till dessa och skriva ”Tack för att du publicerade på xxx-artikelkatalog ! Just nu är jag behov av länkar …..osv”.

Man får alltså kontakt med en rad människor som jobbar med länkning och det ska inte vara några större problem att få länkar på ett billigt och smidigt sätt. MEN….och det är ett men. Man bör vara noga med att tala om för alla som registrerar sig att mailadressen sparas och att kan komma att användas i framtiden av artikelkatalogens ägare för förslag om samarbeten (eller något liknande). Risken är annars att någon blir sur över ”reklam” som dimper ner. Finns chansen att någon blir sur så slutar det nästan alltid med att någon blir det. Då är det bra att ha något att luta sig mot. En enkel mening på artikelkatalogens hemsida som talar om detta.

Sälja artiklar

För de som tycker om att skriva är artikelkatalog en bra väg att gå för att tjäna pengar och även få upp kundernas ögon för ens skrivaregenskaper. Många kataloger erbjuder skrivarservice (även jag) vilket gör det enklare för folk att få sina artiklar skrivna och publicerade. Vet även om flera stängda kataloger där det enbart går att få publicerade artiklar på om man köper texterna av katalogens ägare.

Så vilken väg väljer jag? Det får vi se. Än så länge bygger jag uppåt. Det är det enda målet för tillfället. Sedan får tiden utvisa vilken väg jag väljer. Men att jag ska tjäna pengar på sidan har jag svårt att se – i alla fall i dagsläget.

Arif Kurbanov

Arbetar dagligen med sökmotoroptimering och har som mål att hjälpa webbplatser att ranka bättre i Google. Kontakta mig

Lämna en kommentar