Det är stort fokus på texten när man bloggar. Skriver man ur ett SEO-perspektiv handlar det inte bara om att fånga besökarnas intresse utan även Googles. Så visst är det viktigt med texten. Men bör inte glömma bort detaljerna kring möjligheten att få och ge kommentarer. En del som bloggar har som mål att det ska vara en envägskommunikation vilket gör att de stänger av kommentarsfunktionen. Det är ju enklare att driva en sådan blogg men man missar en hel del fördelar – och extrajobb.
Den stora fördelen är att man kan få input från läsarna om vad de tycker är intressant så man på så vis kan styra bloggen i rätt riktning. Inte sällan skapas det även små diskussioner som är givande för både författaren och läsarna att följa. Den största fördelen (som jag ser det) är däremot kontaktbyggandet. Att få kontakt med personer som har kunskap inom samma område och som gör att man får tänka till en extra gång innan man skriver ytterligare inlägg. Kommentarerna kan även göra inlägget mer intressant vilket i längden kan ge mer läsare och ännu mer i längden fler länkar.
Nackdelen med att ha kommentarsfunktionen öppen är det spam som lätt dras till dessa. Robotar som söker upp öppna kommentarsfält för att placera ut länkar. Men det finns plugin till WordPress som håller spammet borta. Ett av de mest kända är Akismet som fungerar riktigt bra. Men den har sina begränsningar. Själv har jag fastnat för NOFF ”No Follow Free” som är ett gratisplugin som ger betydligt fler möjligheter för mig som administratör på bloggen.
Genom att kommentarerna blir DoFollow ökar det värdet att lägga en kommentar för att inte bara bidra med en åsikt utan även få en länk. Men för att undvika att allt för många skriver onödiga kommentarer bara för att få länken kan man sätta ett krav. Exempelvis kan man välja att en författare måste ha två godkända kommentarer först. När så skett kommer nästkommande kommentar bli DoFollow. Då hålls de flesta snyltarna borta. Själv har jag satt gränsen på tre inlägg.
Dessutom kan man lägga in ”varningsord”. Med andra ord – om någon skriver detta ord i en kommentar blir länken automatiskt NoFollow. Detta oavsett om man lyckats förtjäna en DoFollow länk tidigare.
Sedan gillar jag även möjligheten att i en widget kunna visa de ”10 Bästa kommentarerna”. Vanligtvis visas ju bara de senaste men genom att lyfta fram de bästa så blir det mer intressant att följa de som kommenterar bloggen.
NOFF hittar du här och kommentera gör du som vanligt längst ned.
Hur ändrar man till dofollow på blogg.se? :)
Jag kan tyvärr inte guida igenom dig då jag jobbar endast i CMS WordPress men tror inte att det är möjligt med dofollow länkar på blogg.se i kommentarsfältet.
Okej tack ändå
Tack för ett intressant inlägg. Jag kollade på NoFollow Free men det slutade uppdateras för 2 år sen dock.
Tror du det är ok ändå?
Borde inte vara några problem, använder själv noff på flera WordPress installationer och har inte märkt några konstigheter.
Dock vill jag påpeka att jag tar bort länkar till affiliatesidor och liknande.
Det är synd att NoFollow Free senast blev uppdaterat den tredje mars 2010. Jag hoppas plugin:et fortsätter att fungera ett bra tag till då det är ett väldigt smart och intressant plugin. Så länge Wordpress inte gör några större ändringar i dessa delarna av sin core så ska det inte vara några problem. Men jag har haft många plugin under åren som tyvärr slutat fungera efter ett par år för att utvecklarna övergivit sina projekt. Skaparen: michelem borde åtminstone övergå till att utveckla ett plugin som inte längre är gratis. Det är få personer som kan sitta och underhålla ett flertal, bra, plugin helt gratis genom årens lopp. Och ett problem som jag ser det är att Wordpress inte manuellt (Eller automatiskt) kontrollerar om plugin:et är kompatibelt, eller inte, med de nya versionerna av Wordpress trots att de inte uppdaterats på så lång tid. Vad jag vill säga är att variabeln, tiden, borde vara lite längre än vad den är i dag. Jag använder en stor del plugin som tyvärr inte underhålls längre och det finns ingen “PRO” version eller några nyheter överhuvudtaget. Man får leta efter alternativ men det är inte alltid så lätt att hitta något som gör Precis det man vill.